Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
Miś
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 2:23 pm Temat postu: Kretowiny!!!! |
|
|
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi na pytanie jak pozbyć się kretowin z mojego trawnika? Jest jakiś skuteczny sposób na przepędzenie kretów? Jakiś środek chem.... a może jakieś urządzenie elektryczne odstraszające te stworzenia. POMOCY! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemiel Natalia
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 2:29 pm Temat postu: Re: Kretowiny!!!! |
|
|
Miś napisał: | Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi na pytanie jak pozbyć się kretowin z mojego trawnika? Jest jakiś skuteczny sposób na przepędzenie kretów? Jakiś środek chem.... a może jakieś urządzenie elektryczne odstraszające te stworzenia. POMOCY! |
Cześć
Ja mam siatkę ułożoną pod całym trawnikiem i na razie się to całkiem nieźle sprawdza
Polecam takie rozwiązanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dilb
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 2:30 pm Temat postu: |
|
|
Co jeśli nie można położyć takiej siatki pod trawnik? Zakładanie min przeciwkrecich też odpada. Skubane maja chyba oddział saperski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
judyta
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Dilb napisał: | Co jeśli nie można położyć takiej siatki pod trawnik? Zakładanie min przeciwkrecich też odpada. Skubane maja chyba oddział saperski. |
Witam, problem kretów u siebie załatwiam przy pomocy zapachów, których krety nie lubią. Może to być szmatka nasączona naftą włożona do nory kreciej, lub miazga z ugotowanych na twardo i zaśmierdziałych jajek. Kilka jajek należy ugotować na twardo po czym roztłuc i pozostawić na ostrym słońcu latem na kilka dni - kiedy zacznie śmierdzieć należy szmatkę lub kawałek gazety w tym namoczyć i włożyć do nory kreciej. Po pewnym czasie się wyniosą gdzie indziej. Wypróbowałam także inny dobry sposób na krety - włosy. Wypróbowałam psią sierść, którą zbieram wyczesując swoje psy i wkładam do nor. Ale mogą być ludzkie, pozyskane z zakładu fryzjerskiego. Aby odstraszanie się powiodło należy konsekwentnie takie odstraszacze wkładać do nor. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maja
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 11:57 am Temat postu: |
|
|
Witam
Niezłe te sposoby, nie znałam takich, muszę kiedyś wypróbować.
Mój wujek ma porobione pułapki na krety - rurki plastikowe o większej średnicy, które regularnie sprawdza, kiedy znajdzie w nich kreta, to go łapie i wynosi na łąkę za domem... Na jakiś czas może i pomaga, ale chyba mało skuteczne, skoro cały czas z nimi walczy
Ale daje szansę kretom żyć o kilkadziesiąt metrów dalej
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemiel Natalia
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 8:49 am Temat postu: |
|
|
judyta napisał: | Problem kretów u siebie załatwiam przy pomocy zapachów, których krety nie lubią.... |
Witam
Też nie słyszałam o takich sposobach jeszcze... no, ale wszystko dobre, co skuteczne
A czy na inne zwierzaki ogrodowe ryjące pod ziemią też to działa? Bo u nas jest siatka, ale tylko pod trawnikiem, a czasami jakiś kret czy nornica się zapędzają w rabaty również.
Kiedyś słyszałam, że ponoć niektóre rośliny odstraszają gryzonie, ale nie mam pojęcia jakie to są. Może ktoś coś wie?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamil---neo
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 11:24 am Temat postu: Re: Kretowiny!!!! |
|
|
Mam jeden skuteczny sposób ale wymaga bardzo duzo cierpliwosci. Idziesz rano i ogladasz nowe kretowiny. Bierzesz szpadel i stoisz nad ta najbarziej swierza. Czasem po dlugim oczekiwaniu bez ruchu kretowina moze zaczac sie ruszac. Wtedy wiesz co masz zrobic  _________________ Meble ogrodowe najwyższej jakości
www.meblogrod.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
gardenia
|
Wysłany: Wto Lut 27, 2018 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Ktoś z was próbował może walki z kretami za pomocą piszczków? Takich urządzeń nadających bardzo wysokie dźwięki? Ponoć dobrze odstraszają krety |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda_111
|
Wysłany: Czw Cze 07, 2018 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Też chciałabym wiedzieć, jak walczyć z kretami...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
landrynka88
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2018 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Przecież to proste . Wystarczy przykładowo w sklepie euroogrod.com.pl link kupić sobie odpowiednią siatkę na krety. Montujecie je w ziemi i tak chronicie swój ogród przed wykopaliskami. Taka siatka nie ogranicza roślinom rosnąć, także o to na pewno nie musicie się bać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper Parkowski
|
Wysłany: Sob Maj 11, 2019 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Karbid
Najpopularniejszy preparat, który wsypuje się do nory. Następnie zalewa wodą, która powoduje reakcję, w efekcie której powstaje nieprzyjemny zapach, odstraszający krety.Trener personalny Wrocław |
|
Powrót do góry |
|
 |
alea
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rose
|
Wysłany: Czw Lis 28, 2019 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Zwalczanie kretów na własną rękę nie należy do najłatwiejszych zadań. Zwalczanie kretów przy pomocy dźwięków, świecami dymnymi, ogólnie dostępnymi preparatami na krety nie przynosi skutków. Ja polecam wam firmę DDD usługi. Sama korzystałam z ich usług. Wykonali deratyzację na najwyższym poziomie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
renato
|
Wysłany: Pią Lut 19, 2021 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Wypróbuj prosty a skuteczny, niedrogi odstraszacz Cronos z new electric , u nas działa na krety ten za niecałe 18 zł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fauna
|
Wysłany: Wto Cze 15, 2021 7:49 am Temat postu: |
|
|
Przyznam się Wam szczerze, że w tym roku krety testują moją cierpliwość z dużą intensywnością. Cały trawnik jest usłany ich kopcami, a co gorsza, boję się, że w końcu wezmą się też za rycie w kwiatach i warzywach. Dlatego pomyślałam sobie, że zaopatrzę się w jakiś odstraszacz z Olpest -https://www.sklep.olpest.pl , bo jednak włożyłam masę pracy i czasu w piękny ogród, a jedna im się chyba nie podoba . Mam nadzieję, że szybko się wyprowadzą, najlepiej jak najdalej ode mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|