Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
Miś
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 2:08 pm Temat postu: Altana kryta strzechą |
|
|
Witam serdecznie forumowiczów Gardenplanet. Mam kilka pytań odnośnie altan krytych strzechą a mianowicie:
- jakiej grubości powinno być poszycie altany ??
- czy firmy wykonujące takie usługi dają jakąś gwarancję np. na przeciekanie dachu??
- po czym poznać czy użyta trzcina na altanie nie jest stara??
- jak długo trwa montaż takiej altany?? czy to jest 1 dzień (ekipa po prostu przyjeżdża i stawia altanę) czy to jest bardziej złożony pomysł
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remik
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 3:15 pm Temat postu: Re: Altana kryta strzechą |
|
|
Miś napisał: | Witam serdecznie forumowiczów Gardenplanet. Mam kilka pytań odnośnie altan krytych strzechą a mianowicie:
- jakiej grubości powinno być poszycie altany ??
- czy firmy wykonujące takie usługi dają jakąś gwarancję np. na przeciekanie dachu??
- po czym poznać czy użyta trzcina na altanie nie jest stara??
- jak długo trwa montaż takiej altany?? czy to jest 1 dzień (ekipa po prostu przyjeżdża i stawia altanę) czy to jest bardziej złożony pomysł
Pozdrawiam |
Co do grubości poszycia altany powinno ono wynosić 25-35 cm, zatem jest dość grube, ale mamy wtedy pewność że altana nie będzie przeciekała. Jeżeli chodzi o szczelność poszycia to ważne jest również kąt pochylanie dachu, który nie powinien być mniejszy jak 40 stopni.
Solidna, szanująca się firma powinna dać gwarancję na wykonanie swojej usługi, no chyba że ma coś do ukrycia. . Gardenplanet daje 10-letnią gwarancję na szczelność dachu.
Co do trzciny zasada jest prosta - im jaśniejsza trzcina, tym młodsza. Jeżeli poszycie altany jest już szare - znaczy to iż użyty materiał ma już swoje lata.
Altany kryte strzechą to nie jest towar z półki, który można tak po prostu kupić i na drugi dzień mieć w swoim ogrodzie. Czas realizacji altany, to około 2 tygodnie (oczywiście wszystko zależy od jej wielkości)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Remik dnia Czw Sty 17, 2008 9:55 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miś
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 3:35 pm Temat postu: Re: Altana kryta strzechą |
|
|
Remik napisał: |
Co do grubości poszycia altany powinno ono wynosić 25-35 cm, zatem jest dość grube, ale mamy wtedy pewność że altana nie będzie przeciakała. Jeżeli chodzi o szczelność poszycia to ważne jest rónież kont pochylanie dachu, który nie powinien być mniejszy jak 40 stopni.
Solidna, szanująca się firma powinna dać gwarancję na wykonanie swojej usługi, no chyba że ma coś do ukrycia. . Gardenplanet daje 10-letnią gwarancję na szczelność dachu.
Co do trzciny zasada jest prosta - im jaśniejsza trzcina, tym młodsza. Jeżeli poszycie altany jest już szare - znaczy to iż użyty materiał ma już swoje lata.
Altany kryte strzechą to nie jest towar z pułki, który można tak poprosu kupić i na drugi dzień mieć w swoim ogrodzie. Czas realizacji altany, to około 2 tygodnie (oczywiście wszystko zależy od jej wielkości)
pozdrawiam |
Wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania
Mam jeszcze jedno - ile może kosztować taka altana kryta strzechą??
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remik
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 3:39 pm Temat postu: Re: Altana kryta strzechą |
|
|
Miś napisał: |
Wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania
Mam jeszcze jedno - ile może kosztować taka altana kryta strzechą??
Pozdrawiam |
Cena głównie zależy od wielkości altany i skomplikowania jej konstrukcji. Nie jestem w stanie podać konkretnej ceny np. 1 m2 altany krytej strzechą. Przykładowe realizacje oraz ceny można sprawdzić w "pasażu handlowym" - zakładka u góry strony |
|
Powrót do góry |
|
 |
maja
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 2:09 pm Temat postu: Re: Altana kryta strzechą |
|
|
Mam pytanie, czy na taką altanę trzeba mieć pozwolenie na budowę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mariusz
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 11:59 am Temat postu: Re: Altana kryta strzechą |
|
|
maja napisał: | Mam pytanie, czy na taką altanę trzeba mieć pozwolenie na budowę? | do 25m2 powierzchni budowli nie potrzebujemy pozwolenia na budowę ale musimy to zgłosić w starostwie powiatowym.
pozdrawiam i zapraszam na nasz pasaż handlowy z ofertą takich altan oraz z ciekawymi zdjęciami jak się taką altanę robi itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kacperro1
|
Wysłany: Sro Sie 31, 2016 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Faktycznie taka altana pokryta strzechą z czasem nie zaczyna przeciekać? To chyba namięka po jakimś czasie? Czy istnieją jakieś sprawdzone sosoby konserwacji? |
|
Powrót do góry |
|
 |
pawel14
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adamurs
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Z przeciekami to różnie bywa, osobiście nie miałem problemów ale mój szwagier miał i wiem że to nie lada problem.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
parrwalek
|
Wysłany: Pią Paź 07, 2016 9:44 am Temat postu: |
|
|
Chyba na altanę nie trzeba mieć specjalnego pozwolenia, bo można ją łatwo rozebrać. Jak dla mnie trochę bez sensu, ja się o pozwolenie nie starałem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mathiass33
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2016 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że nikt nie miał pretensji? _________________ wosk palmowy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadzio90
|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2017 8:20 am Temat postu: |
|
|
Mi osobiście sie podobają bardzo altany okrągłe. Sam postawiłem taką sam we własnym ogrodzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aderf354
|
Wysłany: Pią Gru 15, 2017 2:30 pm Temat postu: |
|
|
a jaka cena za to jest
|
 |
Wojtek9092
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2017 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Strzecha to bardzo dobry materiał na pokrycie altanki. Nasza już stoi 10 lat i nic sie nie dzieje. _________________ Tioman/pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
szakal7
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2018 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Potwierdzam, strzecha bardzo dobra. |
|
Powrót do góry |